SKUPLJAO ŽENSKE LEŠEVE I PRETVARAO IH U LUTKE: Rus zgrozio svet pre 13 godina, policija u kući zatekla HOROR (FOTO)
Groblje / Ilustracija, Foto: Dragana Udovičić

gnusna priča

SKUPLJAO ŽENSKE LEŠEVE I PRETVARAO IH U LUTKE: Rus zgrozio svet pre 13 godina, policija u kući zatekla HOROR (FOTO)

Gnusna priča o uglednom ruskom istoričaru koji je živeo sa telima u istoj kući i učio ih da "gledaju crtaće"

Objavljeno:

Pre nešto više od decenije, obrazovanog ruskog istoričara uhvatile su vlasti kada su otkrile njegovu jezivu kolekciju lutaka od tela žena koje su bile razbacane po njegovom stanu.

O nekada poštovanoj ličnosti u svojoj oblasti Anatoliju Moskvinu (57) užasne istine su počele da se pojavljuju 2011. kada je otkriveno da je iskopavao mrtve žene i pretvarao ih u lutke. Verovalo se da je do kraja svog dve decenije dugog perioda pljačke grobova oskrnavio ukupno oko njih 150.

Mrtve devojke šminkao i "ukrašavao"

U kući Moskvina, iz Nižnjeg Novgoroda u Rusiji, bilo je 26 mumificiranih tela devojaka i žena starosti između 3 i 29 godina. Naučnik koji je postao otimač, iskopavao je tela mrtvih devojaka i živeo sa njima u svojoj kući užasa nakon što ih je pretvorio u jezive igračke i ukrasio ih ruževima, šminkom i čizmama do kolena.

Jezive slike njegove mučne kolekcije prikazuju tela i kosture u čarapama i kostimima, od kojih je jedno čak obučeno da podseća na dečjeg medvedića.

Neka su pronađena sa licima umotanim u tkaninu preko koje je Moskvin našminkao, a drugima su ruke bile skrivene u čaršavima.

Priznao je da bi raspadnuta tela punio krpama pre nego što bi im lice umotao najlonskim čarapama, ili bi zakačio lica modnih lutaka na ljudska.

Moskvin bi takođe ubacivao dugmad ili oči igračke u očne duplje devojčica kako bi sa njim mogle da 'gledaju crtane filmove'.

Monstrum je sakupio i fotografije i ploče skinute sa nadgrobnih spomenika, priručnike za pravljenje lutaka i mape lokalnih groblja, kao i originalnu odeću koju su nosile mrtve devojke kada su sahranjene.

Kada je policija na kraju uhvatila Moskvina, pronašla je muzičke kutije i igračke uglavljene u tela, tako da su lutke mogle da proizvode zvukove za izopačenog čoveka kada ih dodirne.

Slavio rođendane mrtvih devojaka

U nekim od mumija su takođe bile zakopane lične stvari i odeća, a jedna je čak imala deo njenog nadgrobnog spomenika sa ucrtanim njenim imenom na njemu stavljen u telo.

Otkriveno je da je obeležavao rođendan svake od svojih mrtvih žrtava u svojoj spavaćoj sobi u jezivim ritualima, kao i da im je dao imena i organizovao zabave za svoje 'igračke'.

"Gospodar mumije"

Njegovi roditelji su navodno videli lutke razbacane po njihovoj kući, ali su tvrdili da nisu imali pojma da se u njima nalaze tela preminulih devojčica.

Za vreme SSSR, Moskvin je radio kao prevodilac u Crvenoj armiji, ali je njegova iskrivljena ljubav prema mrtvima bila u njemu već mnogo godina ranije.

Moskvin je svoju sablasnu opsesiju pripisao incidentu iz 1979. godine, koji se dogodio kada je bolesni istoričar imao samo 13 godina.

„Stručnjak za groblje“, kako je sam sebe nazvao, podelio je priču u ​​nedeljnoj ruskoj publikaciji posvećenoj grobljima i nekrolozima, kojoj je on bio posvećen saradnik.

U poslednjem članku za publikaciju Moskvin od 26. oktobra 2011. on je ispričao kako ga je grupa muškaraca u crnim odelima navodno zaustavila na putu kući iz škole.

Bili su na putu na sahranu 11-godišnje Nataše Petrove pre nego što su Moskvina odvukli do njenog kovčega gde su ga naterali da poljubi njen leš.

- Odrasla osoba gurnula mi je lice do voštanog čela devojke u izvezenoj kapi, i nisam mogao ništa drugo nego da je poljubim kako je naređeno. Poljubio sam je jednom, pa opet, pa opet - napisao je on.

Ožalošćena majka devojčice je tada navodno stavila burmu na prst mladog Moskvina i burmu na prst mrtve ćerke.

Obilazio veliki broj groblja

Tvrdio je da ga je to iskustvo dovelo do verovanja u magiju i jezive fascinacije mrtvima.

Moskvin, koji je tada bio školarac, počeo je da luta grobljima, a njegova morbidna interesovanja su ga vodila tako da je na kraju stekao diplomu iz keltskih studija - kulture čija mitologija često briše granice između života i smrti.

Počeo je da istražuje pogrebne rituale, smrt i okultizam, i držao je veliku ličnu biblioteku od preko 60.000 knjiga i dokumenata o ovim temama. Istoričar je takođe savladao 13 jezika i više puta je objavljivan kao naučnik, a kolege akademici su ga opisali i kao genija i ekscentrika.

Ali dok se onima u spoljašnjem svetu pojavljivao kao akademski genije, nastavio je da luta od groblja do groblja. Od 2005. do 2007. Moskvin je tvrdio da je posetio oko 752 groblja u Nižnjem Novgorodu.

Tvrdio je da je pešačio i desetine kilometara dnevno, ponekad spavajući na balama sena i bio primoran da pije kišnicu iz lokva. Takođe je tvrdio da je jednom spavao u kovčegu pripremljenom za sahranu.

Međutim, 2009. godine njegova interesovanja su se fizički okrenula kada su meštani počeli da otkrivaju da su grobovi njihovih najmilijih oskrnavljeni, a ponekad i potpuno iskopani.

Portparol ruskog ministarstva unutrašnjih poslova general Valerij Gribakin rekao je tada za CNN:

- Naša vodeća teorija je bila da su to uradile neke ekstremističke organizacije.

Ali skoro dve godine, tragovi vlasti nisu vodili nikuda. Grobovi su i dalje skrnavljeni, a niko nije imao pojma zašto.

Prekretnica je konačno došla 2011. godine nakon terorističkog napada na aerodrom Domodedovo u Moskvi.

Policajci su saznali da se u Nižnjem Novgorodu remete muslimanski grobovi i odvedeni su na groblje gde su pronašli krivca kako slika preko slika mrtvih muslimana. Ali to nije sve što bi otkrili.

Moskvin je konačno uhvaćen dok je skrnavio grob na istom groblju, a osam policajaca je upalo u njegov stan dok su tražili dokaze. Ono što su pronašli potreslo je svet.

Godine 2022. među roditeljima žrtava su se pojavili strahovi nakon što je objavljeno da bi pljačkaš grobova mogao biti pušten iz zatvora nakon što je psihijatar podržao njegovo oslobađanje.

Sudovi su više puta odbijali da ga puste na slobodu, ali psihijatrijski lekari su se javili da šokantno sugerišu da ne postoji medicinski razlog da se Moskvin zadrži u sigurnom smeštaju.Roditelji mrtve dece molili su da ga drže iza rešetaka do kraja života, plašeći se da će se brzo vratiti svojim bolesnim navikama ako bude pušten na slobodu.

Ono što je dodatno bilo bizarno je njegovo ponašanje jer je 2020. uporno odbijao da se izvini porodicama svojih žrtava.

- Ostavili su svoje devojčice na hladnoći – a ja sam ih doveo kući i zagrejao

. Osim toga, sahranili su svoje ćerke i tu su, verujem, završena njihova prava nad njima...Tako da ne, ne bih se izvinio - rekao je nesrećnim roditeljima.

Moskvin je optužen za skrnavljenje grobova i mrtvih tela, za koju je predviđena kazna zatvora do pet godina. Ali nakon psihijatrijske procene, utvrđeno je da je otimač tela imao oblik paranoidne šizofrenije.

Na saslušanju 25. maja 2012, Lenjinski okružni sud Nižnjeg Novgoroda ocenio je Moskvina nesposobnim za suđenje, oslobađajući ga krivične odgovornosti.

Umesto toga, osuđen je na 'medicinske mere prinude' i prebačen je na psihijatrijsku kliniku.

- Posle tri godine praćenja na psihijatrijskoj klinici, potpuno je jasno da Moskvin nije psihički sposoban za suđenje... Zbog toga će biti zadržan na psihijatrijskom lečenju na klinici - naveli su na klinici.

Nakon hapšenja, medijima je govorio o motivima onoga što je radio. On je negirao bilo kakvu se*sualnu privlačnost prema lutkama i tvrdio da ih je umesto toga smatrao svojom decom dok je razgovarao sa njima, pevao im pesme i gledao crtane filmove sa njima.

Bonus video:

07:01

MAJA MARIJANA ZAPRETILA PROGONITELJU U PROGRAMU UŽIVO! Otkrila ko joj je postavio uređaj za praćenje: Godinama me juri PSIHOPATA

(Espreso / Blic / Dejli mejl / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.